21 ianuarie 2010

"Baietii" si "fetele" ne mananca zilele...

Stand asa, la o vorba cu Bud, mi-am dat seama ca sunt inconjurat de o mare complacere si coruptie in breasla. Un cerc inchis si stramt precum o pereche de chiloti cu doua masuri mai mici.
Cu zi ce trece, de-a lungul anilor, niste "baieti" curma visele romanilor, vedem tot mai des oameni resemnati, fara orizont. La randul lor, "fetitele" ii perie pe "baieti", in loc sa-si faca datoria de a nu-i lasa pe acestia sa derapeze.
Pentru mine, televiziunea ar fi trebuit sa insemne un fel de Vlad Tepes. Cel putin asa visam acum cativa ani. Trebuia sa fie acel ceva care sa imparta dreptatea. Cu trecerea anilor imi dau seama ca nu e chiar asa. Niste "fetite", in spatele prompterelor si sub scaunele din redactii nu fac decat sa se ascunda de ceea ce au putut sa faca si sa ascunda realitatea de popor.
Cu alte cuvinte, televiziunea e plina de "fetite" care nu fac altceva decat jocul "baietilor". De cate ori nu ati auzit la televizor "fetite" foarte pornite pentru a demasca nedreptatile "baietilor", dar fata in fata cu "baietii" se inmoaie precum un falus la vederea lui Zoe Petre?!
Televiziunea a incetat de mult, desi nici nu cred ca a fost vreodata, sa fie ceea ce ar fi trebuit sa fie: un formator adevarat de opinie si o institutie impartiala.
Televiziunea face jocurile "baietilor" fara nici un fel de jena. Intotdeauna "fetitele" pupa obrazul pe care l-au scuipat.
Nu vreau sa urmez exemplul nici unei "fetite". Nu am de la cine invata o meserie onesta de jurnalist. Chiar nu am.
Astazi, "fetita", cea care ar trebui sa pazeasca stana, este prietena cu lupul, adica "baiatul".
Ori eu nu vreau sa ajung asa...


5 comentarii:

CriSSa spunea...

mass-media, în general, e cel mai mare mijloc de manipulare a populaţiei..

LiaLia spunea...

Hihihi, mey omule, tu scrii așa, o dată la 6 luni? Apari, jap jap două bucăți și dispari după aia? :)M-am apucat în 97 de facultatea de jurnalism convinsă că asta îmi e menirea. Să scriu, să scot mizerii la lumină, să arăt frumusețile ascunse, să informez, să creez polemici. În primii 2 ani eram la fel de pornită și entuziastă, am învățat de la profesioniști reali: semiotică de la un profesor care era încă mare jmecher pe la Sorbona, dar de care nu se auzise mare lucru aici, de la Jana Gheorghiu, odihnească-se în pace, pe care au mâncat-o de cur și au hăituit-o cât pentru 10 vieți. Dacă ai fi văzut cu câtă pasiune vorbeau și predau! Când a fost să-mi găsesc de muncă în presă mi s-a spus 1 dată că trebuie să muncesc fără bani, de 2 ori că trebuie să pun mai întâi curu la bătaie că nu contează cum scriu, o dată am fost trimisă (de însuși marele CTP) pe teren să iau declarații și dovezi că au toate actele în regulă, de la toate ștrandurile din Buc, în mai. Singura problemă era că ar fi fost primul meu material și demers jurnalistic, că 90% din ștranduri aveau jmecheri grei și agresivi in charge, iar cei din redacție care au auzit mi-au spus să fug cât mă țin picioarele, că voi lua cu siguranță bătaie de la ei, că CTP de fapt doar vroia să-și bată joc de mine. Știi că l-am avut profesor pe Turcescu? :) Știu de atunci câte parale face. Și câte parale face Cristoiu, și Mircea Badea, și Gâdea, și Nistorescu, și lista poate continua :) Tocmai de-aia de când am terminat facultatea lucrez în alt domeniu :)

A lu' Năstase spunea...

@Crissa - iti dai seama ca e...si in principiu nu ar fi un lucru rau daca ar manipula populatia intr/un mod pozitiv...
@LiaLia - :)) Ultimele luni au fost pentru mine o perioada foarte ocupata pentru a mai avea timp sa bat campii pe blog. Dar nah acum m-am intors, sa vedem cat o sa ma tina..:)
Tu ai prins scoala oarecum veche de jurnalism si tot nu ai reusit sa dai de oameni de calitate, atunci ce mai pot zice eu care am terminat jurnalismul anul trecut. Singurul profesor care m-a impresionat oarecum a fost George Pruteanu.
In schimb am aceeasi parere ca si tine, poate mai dura. Aproape toti care apar pe ecran si sunt transformati din jurnalisti in vedete, sunt niste lichele. Habar nu am cat mai rezist in televiziune. Om trai si om vedea...

Anonim spunea...

Fiicele mele, crescute in Bucuresti, au plecat dezamagite in SUA, respectiv Olanda...N-au lucrat in presa, dar pana sa plece au incercat aproape toate domeniile de activitate.Sa aveti succes!PS.Aveti dreptate cu elefantii din presa.

Anonim spunea...

Fiicele mele, crescute in Bucuresti, au plecat dezamagite in SUA, respectiv Olanda...N-au lucrat in presa, dar pana sa plece au incercat aproape toate domeniile de activitate.Sa aveti succes!PS.Aveti dreptate cu elefantii din presa.